Центърът на Пловдив да стане паметник на културата от национално значение

...
Центърът на Пловдив да стане паметник на културата от национално значение
Коментари Харесай

Центърът на Пловдив става паметник на културата от нацинално значение

Центърът на Пловдив да стане паметник на културата от национално значение реши Специализиран експертен съвет към Министерството на културата. Решението ще влезе в действие, откакто бъде утвърдено и подписано от служебния министър на културата Велислав Минеков.

Досега недвижимите културни полезности в центъра на града бяха от локално значение. С одобряването им като национални ще се усилят опциите за финансиране по разнообразни стратегии, когато се постанова тяхното запазване.

По информация на Българска национална телевизия предлагането да бъде разширена историческата зона Филипополис-Тримонциум, с цел да бъдат предпазени от съсипия и други здания, които сега нямат предпазен статут, е провокирало развълнуван спор сред локалната градска администрация и членовете на съвета от министерството. Още при започване на септември служебният министър на културата и кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) влязоха в неприсъствен спор за събарянето на следващия тютюнев склад в града. Тогава Минеков допусна, че откакто при ръководството на ГЕРБ постройката от тютюневите хранилища " не е била допряна ", тя съзнателно е съборена тъкмо в интервала, когато той е длъжностен министър.

По време на събарянето на склада Велислав Минеков на няколко пъти отиде на място, само че не съумя да спре разрушаването на културната полезност. От своя страна Здравко Димитров трансферира цялата отговорност и виновност върху Националния институт за недвижимо културно завещание.

Сега притежателите, които имат парцели в централната градска част, ще продължат да съблюдават съгласувателните процедури с Националния институт за паметниците на културата, когато възнамеряват поправки и укрепвания. От института са удостоверили, че са изчистени всички насъбрани преписки и забавянето от 6-8 месеца, което е било процедура допреди година, само че по думите им в този момент е сведено до допустими периоди.

След като заповедта за новото решение бъде подписана от министъра на културата, междуведомствена комисия от специалисти следва да актуализира режимите за запазване в границите на зоната, което би трябвало да стане в идващите 6 месеца. Едва тогава и притежателите ще схванат по какви нови правила ще могат да поддържат постройките си.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР